Rugtebirkes

Antal: 16-18 stk
Bages ved 200 c i ca. 10 min.

Disse rug-tebirkes er søde sunde og mættende. De smager fantastisk og så er de nemme at lave.
Lavede dem i går til min fødselsdag og de blev godt modtaget.
Jeg har ikke haft min rørmaskine i 14 dage, da den er til reparation. Derfor har jeg lavet en del deje der er rørt sammen i en skål med en grydeske. Denne dej er rørt sammen på få minutter. Hæver ½ time og derefter klar til at rulle remonce i.

Opskrift

3 dl mælk
25 gr gær
2 tsk sukker
1 tsk salt
3 dl rugmel
3 dl hvedemel
75 gr koldt smør

Remonce

30 gr marcipan
60 gr sukker
100 gr smør
½ tsk maizena

Pynt

6-8 spsk blå birkes
pensles evt. med et sammenpisket æg

Lav remoncen først. Masér marcipan og sukker sammen. Ælt dernæst smørret ind i blandingen og tilsidst ½ tsk maizena. Lad remoncen stå på bordet indtil den skal bruges.Alternativt blend alle tre dele i en foodprocessor.

Mælken hældes op i en skål. heri skuldres gæren. Tilsæt herefter sukker og salt. Tilsæt de 2 x 3 dl mel og rør rundt indtil dejen hænger sammen. Skær smørret i tern og rør det i dejen så smørklumperne kan ses. Dejen er fedtet og klistret . Det skal den være. Dejen stilles til hævning i ½ time.

Drys mel på bordet. Den hævede dej hældes ud og rulles på bordet i 20 x 60 cm. Midt på dejen lægges/smøres en stribe remonce. 1/3 af dejen lægges nu ind over midten. Den sidste 1/3 del lægges også ind på midten. Skær evt. stangen i 2 dele, da den nu er så lang at den kan være svær at styre.

Vend stangen om så lapningen/samlingen er på undersiden. Husk der skal være mel på bordet under dejen. Dejen rulles nu igen kun i længden. Rul til dejen har en tykkelse på ca. 5 mm. Dejstangen pensles med vand og der hældes 3-4 spsk blå birkes på hver stang. Den blå birkes spredes let med fingrene så den lægger jævnt på hele dejfladen.

Stængerne skæres i stykker ca 6 cm brede. Tebirkesene lægges på en bageplade. Hvorefter de skal hæve. Hvis du har et meget varmt sted de kan stå er det perfekt, gerne med et viskestykke over. Jeg sætter ofte ovnen på 40-50 C og sætter mine tebirkes eller boller i den meget lune ovn i 10 min.Det giver en fantastisk hævning på rekord tid. Hvis du pensler tebirkesene bliver de flotte og blanke.
Tebirkesene bages derefter ved 200 c i ca. 10 min.
Afkøles på en bagerist.